Hauskat japanilaiset

Japani on aina ollut pikkuautojen luvattu maa ja tulee varmasti myös aina olemaankin. Nämä kyseiset japanilaiset pikkuautot eivät ehkä olisi mitään, jos japanilaisilla ei olisi ollu 80 luvulla pakonomainen tarve tunkea turbo jokaiseen koppiin, joka vain liikkuu moottorin voimin. Kaikkihan varmasti tietävät suzuki alton tuon auton joita mahtuu lähes kolme kappaletta normaaliin parkkiruutuun. Kyseistä altoakin on siis rakennettu turbona, samoin kuin monia muitakin klassisia pikkuautoja, kuten nissan micraa, toyota starlettia ja daihatsun charladea. Harmikseni on vain todettava ettei näistä esimerkeistä ole tuotu suomeen kuin daihatsunia turbo mallina. Olisi se vaan ollu tyylikästä ajaa turbolla varustettua kantti kertaa kantti micraa.

Japanilaisten pikkuautojen hauskuus ei kylläkään jää noihin turbo-malleihin, vaan on olemassa toinen ryhmä mikä ei varmasti jätä ketään kylmäksi, nimittäin minibussit ja pikkupakettiautot. Minibussilla en tässä tapauksessa tarkoita mitään europpaan tyypillistä minibussia kuten vw transporter tai ford transit, vaan tarkoitan autoja kokoluokassa suzuki carry ja subaru domingo. Kyseiset autothan olisivat ihan näppäriä, jos kyseessä olisi 2 paikkainen pakettiauto ja onhan niistä sellaisetkin mallit, mutta joku hieno japanilainen insinööri on keksinyt rakentaa 7 paikkaiset versiot kyseisistä autoista. En kyllä ole itse kokeillut, mutta uskallan väittää että alkaa olemaan ahtautumisen ennätys lähellä, jos kyseiseen autoon ahtautuu 7 täysikasvuista suomalaista miestä. Mutta jos onnistuu ihmisten kuljetus tälläisellä autolla niin täytyyhän tavaroittenkin kuljettaminen onnistua, joten japanin herrat ovat luonnollisesti tähän kokoluokkaan luoneet myös lava-autoja. Nämä kaikki ovat jo pelkästään ideoina huvittavia ellei jopa koomisia.

Huono puoli näissä kaikissa malleissa on se ettei niitä tai niiden korvanneita automalleja tuoda suomeen. Olisin mukava saada suomeen sellainen lain säädäntö, mikä helpottaisi huomattavasti tälläisten pikkuautojen verotusta ja vakuutus maksuj, jos henkilö asuisi suuremmassa kaupungissa, jossa on paljon liikennettä. Otetaan vaikka esimerkiksi helsinki, jos tälläinen laki tulisi voimaan ja kuvitellaan myös että tälläisen auton pitäminen olisi kaupunki alueella vaikkapa 3 kertaa halvempaa kuin nykyisten keskikokoisten autojen pitäminen. Ajatellaan myös että 40% kaupunkilaisista, jotka liikkuvat kaupungissa omalla autolla vaihtaisivat tälläiseen pikkuautoon, jossa on huomattavasti pienemmät päästötkin kuin normiautoissa. Tästähän luonnollisesti seuraisi ilmanlaadun parantuminen ja sitä kautta monia muita hyötyjä. Toisaalta ymmärrän miksi niitä ei tuoda enään suomeen, sillä pienen kokonsa johdosta nämä ovat melkoisia kuolemankärrejä kolaritilanteessa.

Leave a Reply