Hei, me lennetään. Jee!1

Lentäminen. Ehkä tuo jännin matkustusmuoto heti maa- ja vesiliikenteen jälkeen.

Kun sanan ’lentäminen’ mainitsee niin tavalliselle ihmiselle tulee luultavasti mieleen ensimmäisenä ilmassa liikkuminen, sitähän se lentäminen on! Terävämmät meistä saattavat koulusta muistaa jopa kaikki kolme eri lentämiseen kykenevää asiaa. (kertauksena: lintu, lentokone ja Teräsmies.)

Taustatietoa
Niinpä tässä jutussa sukellammekin syvemmälle lentämisen mielenkiintoiseen maailmaan. Katsotaan ensin, mitä Wikipedia tietää kertoa lentämisestä:

Lentäminen on ilmassa tai avaruudessa tapahtuvaa liikkumista.

Vertaa: Uiminen on nesteessä tai juoksuhiekassa tapahtuvaa liikkumista.

Lentäminen on useimmiten hallittua, jolloin lentävä eläin tai kone voi ainakin osittain hallita lentorataansa.

Pois lukien terroristit, japanilaiset ja kiljuhanhet.

Myös hallitsematon ilmassa liikkuminen voi olla lentämistä, esimerkiksi pesäpallo lentää heitettäessä.

Eroaa tässä mielessä uimisesta, sillä pesäpallo sukeltaa heitettäessä veteen.

Ilmakehässä lentäminen voi olla esimerkiksi ihmisten tai tavaroiden kuljetusta joko ilmaa raskaammilla (lentokone, helikopteri) tai kevyemmillä (kuumailmapallo, ilmalaiva) teknisillä välineillä.

Vastaavasti avaruudessa lentäminen voi olla esimerkiksi marsilaisten tai tavaroiden kuljetusta joko avaruutta raskaammilla (Independence Day:n muukalaisten emoalus) tai kevyemmillä (raketti, avaruusriksa) teknisillä välineillä.

Lentäminen voi olla kaupallista, harrastuspohjaista tai se voi liittyä sodankäyntiin.

Yleensä se on näitä kaikkia eli kallista, säheltämistä ja vaarallista.

Lentämisen pelko on lentopelkoa.

Didn’t see that one coming.

Monet eläimet, kuten useimmat linnut osaavat lentää.

Myös useimmat porot osaavat lentää.

Lentäminen voi olla myös liitoa.

Eli ns. tyylikkäästi putoamista. Esimerkkeinä liito-orava ja Buzz Lightyear.

Historiaa
Lentäminenhän ei ole keksintönä mikään uusi asia. Kuten kaikki muistamme, että lentämisen historian katsotaan alkaneen 1903, kun amerikkalaiset Wrightin veljekset onnistuivat häkkyrällään pysymään minuutin ilmassa poikkeuksellisen voimakkaan lounaistuulen avulla. Amerikkalaisia, ranskalaisia ja englantilaisia pidetään muutenkin noin yleisesti lentämisen pioneereina mutta esimerkiksi eräs hollantilainen on lentänyt jo vuosisatoja ennen heitä.
Toisaalta, esimerkiksi leijaa on lennätetty jo ennen ensimmäistä laktoosi-intolerantikkoa ja Aladdin sekä hänen ruma apina lensivät lentävällä matolla jo Kardemumman yössä. Myös lauseet ovat lentäneet useaankin otteeseen vuosisatojen saatossa. Kuitenkaan nykyään ei ole tarkkaa tietoa siitä, että minne ne oikein lensivät ja tämän takia aihe onkin aiheuttanut kiistaa sekä välillä varsin lennokkaita teorioita.
Mutta jos sitä osataan lentää täällä niin osataan sitä muuallakin. Suunnilleen 1900-luvun puolivälistä lähtien maailmaa on kohahduttanut havainnot ulkoavaruuden lentävistä lautasista. Havainnot ovat osoittauneet melko yksipuolisiksi, sillä ilmeisesti muukalaisilla on ollut teknisiä ongelmia muun astiaston lentämiseen saattamisessa.

Nykyhetki ja tulevaisuus
Huolimatta alkuaikojen lupaavasta kehityksestä on lentäminen polkenut paikallaan viimeiset vuosikymmenet. Lentävien lähtöjen jälkeen alalla ei ole tapahtunut juuri minkäänlaista kehitystä. Ääntä nopeamman lentämisen kehityksen ajateltiin vuosia sitten piristävän lentämisen ilmapiiriä mutta siitä ei tullut kuin vähän lohtua. (Valo kulkee kuitenkin kovempaa, stana.) Todellisen hetken huuman toi yksityislentämisen puolella Red Bull -energiajuoman kehitys ja leviäminen lähiruokakauppoihin. Tämä innovaatio sai alkunsa kuuluisasta ’Satumaa’ kappaleesta. Sittemmin kehitys on hiljentynyt. Kuitenkin viimeaikoina puhetta on tiedemiesten piireissä herättänyt lentämisen seuraava vallankumous. Kehitystä jarruttaa kuitenkin useat tahot, jotka öljyteollisuuden tavoin yrittävät torpata kaikki muut vaihtoehdot lentämisen saralla. Toisihan lehmien lentäminen hyvinkin kiusallisia tilanteita monille ihmisille.

Leave a Reply